Θεοφάνεια στο Λιτόχωρο - το Έθιμο των Σίχνων

Θεοφάνεια στο Λιτόχωρο – Το έθιμο των Σίχνων

Κυριακή των Θεοφανείων και ένα έθιμο μοναδικό που οι ρίζες του χάνονται στον χρόνο αναβιώνει στο Λιτόχωρο. Το έθιμο των Σίχνων.

Σίχνα σημαίνει λάβαρο και πιθανόν προέρχεται από το λατινικό «Singus» ή «Signa» των βυζαντινών που σημαίνει ψηλός ιστός, λάβαρο. Το έθιμο των Σίχνων είναι βενετσιάνικης προέλευσης και ήρθε στο Λιτόχωρο από τους Λιτοχωρίτες ναυτικούς. Είναι γνωστό ότι το Λιτόχωρο διέθετε μεγάλο αριθμό καραβιών 16ο- 20ο αιώνα. Κατά άλλους τα Σίχνα είναι βυζαντινής προέλευσης. Τα σίχνα είναι σημαίες των πλοίων, τα λάβαρα, με ψηλούς ιστούς, με αργυρούς σταυρούς και πολύχρωμες σημαίες.

Την παραμονή της γιορτής  «δένουν τους σταυρούς», δηλαδή ετοιμάζουν τα σίχνα για την σιχνοφορία, την πομπή προς τους δύο κεντρικούς ναούς του χωριού. Τα λάβαρα έχουν διαφορετικά χρώματα που αντιστοιχούν στις παλαιότερες ενορίες του χωριού και στα εξωκλήσια

Την ημέρα των Θεοφανείων ξεκινάει πομπή  ψάλλοντας το «Κύριε ελέησον»  μεταφέροντας τα σίχνα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Η πομπή κατηφορίζει προς τον «Λάκκο», στον ποταμό Ενιπέα, όπου πραγματοποιείται η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων.

 

Εκεί δεκάδες νέοι βουτούν στα παγωμένα νερά του Ενιπέα για να πιάσουν τον Σταυρό. Η τελετή ολοκληρώνεται με την «βάπτιση» των λαβάρων (σίχνων) στα αγιασμένα νερά.

Και στο τέλος τα σίχνα «βαφτίζονται» στα αγιασμένα νερά.Θεοφάνεια στο Λιτόχωρο- Το έθιμο των σίχνων

 

Μια ιδιαίτερη ομορφιάς εορτασμός που  συνδυάζει την άγρια ομορφιά του Ολύμπου με την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην  γιορτή των Θεοφανείων.

 

Αρέσει σε %d bloggers: