Ταξίδι στα άγνωστα χωριά του Ολύμπου – Άγιος Δημήτριος

Ανάμεσα στον Όλυμπο και στα Πιέρια όρη , σε ένα πέρασμα όπου ενώνει την Πιερία με την Θεσσαλία βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος.

Φωλιασμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων περίπου, στην βορειοδυτική πλευρά του μυθικού βουνού , ανάμεσα στους θεούς του Ολύμπου και τις Μούσες βρίσκεται ένα από τα πιο παλιά χωριά του Ολύμπου, ο Άγιος Δημήτριος. Ένα χωριό που περιβάλλεται από ελατόδασος, οξιές και βελανιδιές.

Ένα χωριό πέρασμα που βρίσκεται στα στενά της Πέτρας και του Ολύμπου . Η θέση του στρατηγική καθώς βρίσκεται η δίοδος μεταξύ βόρεια και νότιας Ελλάδος πριν την διάνοιξη του περάσματος των Τεμπών. Η ιστορία του τόπου χάνεται στους προϊστορικούς χρόνους όπως μαρτυρεί αρχαίο μυκηναϊκό νεκροταφείο που χρονολογείται στο 1.300 π.Χ στην θέση Σπάθες.
Δυστυχώς δεν είχαμε την δυνατότητα να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο, δεν είχαμε 4χ4, καθώς ο δρόμος είναι στενός χωματόδρομος και δεν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση λόγω της κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών.

Έτσι περιοριστήκαμε σε μια βόλτα στο χωριό.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η ομώνυμη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που χρονολογείται το 1420 – 1430 και είναι χτισμένη πάνω στο παλιό μοναστήρι που υπήρχε.

Ο Άγιος Δημήτριος
Το καμπαναριό

Στην πλατεία υπάρχει το σχολείο και το ηρώο στην μνήμη όσων σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς. Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής το χωριό πυρπολήθηκε 3 φορές μέσα σε έναν χρόνο.

Το ηρώο του χωριού

Περπατάμε στα δρομάκια του χωριού απολαμβάνοντας την ηρεμία που προσφέρει .

Η περιπλάνησή μας κατέληξε στο Κτήμα Μπέλλου λίγο έξω από το χωριό. Μια αγροτουριστική μονάδα και παράλληλα ένα “πράσινο” boutique ξενοδοχείο σε έναν ιδιόκτητο χώρο 45 στρεμμάτων. Στον χώρο του ξενοδοχείου μπορείτε να απολαύσετε το καφέ σας ή το φαγητό σας. Όλα φτιαγμένα και προσεγμένα με βιολογικά υλικά πολλά από τα οποία είναι από τις καλλιέργειες του κτήματος τους.

Στον Άγιο Δημήτριο επίσης θα βρείτε τον ξενώνα και εστιατόριο “Δημάτης” που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμου του χωριού και φημίζεται για τα πιάτα κρεατικών από τη ιδιόκτητη φάρμα του.

Πληροφορίες

Ο Άγιος Δημήτριος βρίσκεται πάνω στην εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την Κατερίνη

και 76 χιλιόμετρα από την Λάρισα

Είναι ιδανικός τόπος ηρεμίας και ξεκούρασης. Αξίζει μια βόλτα σε αυτήν εδώ την περιοχή καθώς προσφέρει αμέτρητα όμορφα τοπία που σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε. Η επίσκεψή σας μπορεί να συνδυαστεί με βόλτες, πεζοπορικές διαδρομές και διαδρομές με 4χ4 καθώς και να εξερευνήσετε τα γύρω χωριά όπως το Λιβάδι και το Πύθιο.

Αν αναζητάτε πληροφορίες για την περιοχή που να μείνετε, τι να δείτε, για διαδρομές ή οτιδήποτε άλλο θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω. Μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα στο info@olympustories.gr ή εναλλακτικά μπορείτε να με βρείτε και στο Facebook και στο Instagram

error: Content is protected !!