Ταξιδεύουμε στον Όλυμπο -Αγία Τριάδα Βροντού

H Αγία Τριάδα ένα μικρό εκκλησάκι χτισμένο στην άκρη ενός βράχου, σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από το χωριό Βροντού Πιερίας και σε υψόμετρο 500μ. Είναι κτισμένο στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου αλλά με θέα που θα σας μαγέψει.


Βρίσκεται στην έξοδο της μεγάλης ρεματιάς στο ρέμα της Αγία Τριάδας.


Η Αγία Τριάδα είναι κτισμένη σε τέτοιο σημείο, ώστε να έχει ορατότητα προς την Παναγία της Κονταριώτισσας και αυτή με τη σειρά της με τη Μονή του Αγίου Διονυσίου του Ολύμπου και με την Πέτρας. Σύμφωνα με μαρτυρίες των γηραιότερων, υπήρχε ένα είδος επικοινωνίας με φωτιές, για να ενημερώνονται οι κάτοικοι των περιοχών για τις κινήσεις των Τούρκων.

Πρόκειται για κτίσμα Βυζαντινής εποχής του 14ου αιώνα. Διατηρούνται ακόμα στο εσωτερικό της δύο στρώματα από αγιογραφίες . Η πρώτη έγινε το 1350 και η δεύτερη το 1650.

Πανέμορφες τοιχογραφίες θα συναντήσετε μέσα στο εκκλησάκι που δυστυχώς όμως δεν γλίτωσαν από την βαρβαρότητα κάποιων επισκεπτών.

Το πρώτο μέρος της εκκλησίας ήταν χωρισμένο σε δύο ορόφους. Μια σκάλα , η οποία κάηκε και δεν υπάρχει σήμερα, οδηγούσε στον πάνω όροφο όπου ήταν τα κελιά που έμεναν οι καλόγεροι.

Απομεινάρι ίσως των κελιών είναι και μια σπηλιά που υπάρχει , το ασκηταριό. Έξω από το εκκλησάκι στα δεξιά υπάρχουν σκαλοπάτια τα οποία οδηγούν εκεί.

Μια μικρή πόρτα στο εσωτερικό θα σας οδηγήσει σε ένα μικρό μπαλκονάκι το οποίο στην κυριολεξία κρέμεται πάνω από το ρέμα .

άρθρο olympustories.gr
άρθρο

Από την Αγία Τριάδα ξεκινάει επίσης και πεζοπορική διαδρομή προς το καταφύγιο Κρεβάτια( 1.000 μ.) η οποία συνεχίζει και στη Ράχη Μπαρμπαλά (1.840 μ.)

Την βόλτα σας στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στην Βροντού του Ολύμπου μπορείτε να το συνδυάσετε και με μια επίσκεψη στον καταρράκτη της Αγίας Κόρης και στο ομώνυμο εκκλησάκι

Αν αναζητάτε πληροφορίες για την περιοχή που να μείνετε, τι να δείτε, για διαδρομές ή οτιδήποτε άλλο θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω. Μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα στο info@olympustories.gr ή εναλλακτικά μπορείτε να με βρείτε και στο Facebook και στο Instagram
error: Content is protected !!