Παλαιός Παντελεήμονας

Παλαιός Παντελεήμονας

Σε υψόμετρο 500 μέτρων στις πλαγιές του Ολύμπου βρίσκεται ένας παραδοσιακός οικισμός , ο Παλαιός Παντελεήμονας που τα τελευταία χρόνια έχει εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη.

Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από κουμαριές, καστανιές, οξιές και πλατάνια. Η θέα σου κόβει την ανάσα προς τον Θερμαϊκό και το κάστρο του Πλαταμώνα. Έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε άλλη εποχή με την φύση, τη μυρωδιά του ξύλου το χειμώνα, την θέα και την ησυχία να σε κατακλύζουν.

 

Παλαιός Παντελεήμονας

 

Παλαιός Παντελεήμονας

Κατά την  δεκαετία του ’50 ο Παλαιός Παντελεήμονας είχε ερημώσει αλλά από την δεκαετία του ’80 άρχισε να αναπτύσσεται . Το εντυπωσιακό είναι ότι  μέχρι το 2001 δεν είχε ρεύμα. Ευτυχώς ο οικισμός κατάφερε να κρατήσει τον χαρακτήρα του και να αναπτυχθεί τουριστικά. Αξιοσημείωτη είναι η αρχιτεκτονική των σπιτιών που συνδυάζει την μακεδονική αρχιτεκτονική με την ηπειρώτικη παράδοση καθώς χτίστηκε από ηπειρώτες τεχνίτες.

 

Παλαιός Παντελεήμονας

 

Παλαιός Παντελεήμονας

 

Παλαιός Παντελεήμονας

Το χωριό πήρε το όνομα του από τον Άγιο Παντελεήμονα και την ομώνυμη εκκλησία θα την βρείτε στο κέντρο του χωριού.

Παλαιός Παντελεήμονας

Στο χωριό τον χειμώνα μένουν μόνιμα 18 άτομα! Στον οικισμό μέσα δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα όποτε καλό είναι να έχετε παπούτσια για περπάτημα στα λιθόστρωτα δρομάκια.

Περπατήστε στα λιθόστρωτα δρομάκια.

 

Παλαιός Παντελεήμονας

 

Παλαιός Παντελεήμονας

 

Εξερευνήστε τα καφενεία και τα μαγαζάκια  που όλα έχουν ιδιαίτερο ύφος σαν να είναι βγαλμένα από άλλη εποχή.

 

Παλαιός Παντελεήμονας

Μπορείτε να εξερευνήσετε την γύρω περιοχή κάνοντας πεζοπορία, ποδηλασία και διαδρομές 4χ4 στους γύρω προορισμούς, την λίμνη του Κατή, τους Παλαιούς Πόρους, την Καλλιπεύκη. Το καλοκαίρι απολαύστε τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας του Παντελεήμονα, του Πλαταμώνα, της Σκοτίνας , των Νέων Πόρων.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας τα Σαββατοκύριακα κατακλύζεται από κόσμο οπότε αν θελήσετε να μείνετε βράδυ καλό θα ήταν να κλείσετε δωμάτιο πιο μπροστά.Υπάρχουν πάρα πολλοί ξενώνες όλοι σε παραδοσιακό στυλ για όλα τα βαλάντια. Μην περιμένετε νυχτερινή ζωή. Εδώ οι ρυθμοί είναι παρεΐστικοι και χαλαροί. Κόκκινο κρασί ,τζάκι τον χειμώνα και η δροσιά του Ολύμπου το καλοκαίρι,καλή παρέα, επιτραπέζια παιχνίδια.

Ένας προορισμός για καλοκαίρι και χειμώνα και που θα σας μαγέψει.

Και μια ευχή για όλους τους ταξιδιώτες.

Παλαιός Παντελεήμονας

 

Αρέσει σε %d bloggers: