Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Ο Όλυμπος το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος ( 2.918μ.)  εκτός από το βουνό της κατοικίας των θεών των αρχαίων Ελλήνων είναι και ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδος.

Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου, ο πρώτος από τους 10 εθνικούς δρυμούς της Ελλάδος, ιδρύθηκε το 1938 με βασιλικό διάταγμα. Είναι από τα αξιολογότερα φυσικά μνημεία της Ελλάδος πράγμα που αναγνωρίστικε το 1981 από την UNESCO ως ” Απόθεμα της Βιόσφαιρας”. Η Ευρωπαϊκή κοινότητα έχει συμπεριλάβει τον Όλυμπο στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας”. Έχει ενταχθεί στον κατάλογο περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 ως  ” Ζώνη Ειδικής Προστασίας” και ” Ειδική Ζώνη Δραστηριότητας”.

Η συνολική έκταση του δρυμού  είναι 238.411 στρεμμάτα προς τη μακεδονική πλευρά του Ολύμπου, με γενικό προσανατολισμό βόρειο-βορειοανατολικό. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 του ορεινού όγκου. Προβλέπεται αύξηση της προστατευμένης περιοχής σε 366.000 στρέμματα με προεδρικό διάταγμα που είναι υπό οριστική διατύπωση.

Τα όρια του πυρήνα, 40.000 στρέμματα, ορίζονται από τις μεγάλες κορυφές Μύτικας (2.918 μ.), Στεφάνι ή Θρόνος Διός (2.909 μ.), Σκολιό (2.912 μ.), Σκάλα (2.882 μ.), Προφήτης Ηλίας 2.803 μ.), Άγιος Αντώνιος (2.817 μ.), Πάγος και άλλες μικρότερες, που σχηματίζουν πέταλο γύρω από την πυκνοδασωμένη χαράδρα Μαυρόλογγος, το οροπέδιο των Μουσών και την κοιλάδα του ποταμού Ενιπέα. Στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου όπου  ορίστηκε και ως πυρήνας του Δρυμού, έχει απαγορευθεί κάθε είδους δραστηριότητα.

Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου είναι από τις πλουσιότερες περιοχές της Ελλάδος σε χλωρίδα με πάνω από 1.700 είδη καταγεγραμμένα που αντιστοιχούν στο 25% της ελληνικής χλωρίδας. 23 από αυτά βρίσκονται μόνο στον Όλυμπο  και 16 είναι σπάνια στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το είδος Jankaea heldreichii – Γιανκέα του Χελδράιχ και αποτελεί μοναδικό είδος καθώς θεωρείται «λείψανο” από την εποχή που στην Ευρώπη επικρατούσε τροπικό κλίμα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η πανίδα . Έχουν καταγραφεί 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πτηνών  ενώ κάποια είδη απειλούνται με εξαφάνιση όπως το αγριόγιδο και ο χρυσαετός. Επίσης στον Όλυμπο θα βρείτε 22 είδη ερπετών και είδη αμφίβιων.

Όλυμπος- Εθνικός Δρυμός

Ολόκληρος ο Όλυμπος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος ώστε να διαφυλαχτεί η μνημειακή του όψη.

Αρέσει σε %d bloggers: