Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου στο Αιγίνιο

Ιερός ναός Αγίου Αθανασίου στο Αιγίνιο

O ιερός ναός του Άγιου Αθανασίου στο Αιγίνιο Πιερίας , στον Όλυμπο είναι μια σπουδαία κληρονομιά και συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του Αιγινίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου.

Η ιστορία του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου  ξεκινά  στα τέλη του 15ου αιώνα (1460-1500), και αξίζει να σημειωθεί ότι λειτουργούσε μέχρι το 1964. Είναι  μια μονόχορδη  βασιλική με αψίδα στο ιερό. Αργότερα προστέθηκε ένα κλίτος με κίονες στα βόρεια και ο γυναικωνίτης που χωρίζεται με καφασωτό το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα.

Ναός Αγίου Αθανασίου στο Αιγίνιο

Οι πόρτες του ναού είναι πολύ χαμηλές για να μη καταφέρουν οι Τούρκοι κατακτητές να μπούνε στο ναό με το άλογο και τον βεβηλώσουν. Αυτός είναι ο λόγος που ο  ναός είναι χαμηλός με μικρά παράθυρα μόνο στη βόρεια πλευρά. Επίσης το σχήμα του ιερού από την έξω μεριά είναι τριγωνικό και της πρόθεσης πεντάπλευρο. Οι τοιχογραφίες που εμφανίστηκαν μετά την σκληρή δουλειά των συντηρητών δυστυχώς δεν αποκαλύφθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο. Μόνο μερικά τμήματα εμφανίστηκαν και από αυτά συμπεραίνουμε ότι πρέπει να ήταν πολύ όμορφες αγιογραφίες. Μάλιστα σε μερικές διαπιστώθηκε ότι οι Τούρκοι καταχτητές έξυσαν τα μάτια των αγίων που απεικονίζοταν.

Ιερός ναός Αγίου Αθανασίου στο Αιγίνιο

 

Ιερός ναός Αγίου Αθανασίου στο Αιγίνιο

Επίσης μάθαμε από τους  αρχαιολόγους που ασχολήθηκαν με την ιστορία και τα αρχαιολογικά ευρήματα  ότι ο αγιογράφος ανήκε στο εργαστήριο της Καστοριάς. Είχε επηρεασθεί από την Ιταλική τέχνη και την υστερογοτθική ζωγραφική καθώς οι μορφές είναι τρισδιάστατες.

ιερός ναός Αγίου Αθανασίου

 

ιερός ναός Αγίου Αθανασίου

Παρατηρούμε ρεαλιστικές μορφές και εναλλαγή φωτός σκιάς. Μπροστά στο τέμπλο υπάρχουν δυο πέτρινα μανουάλια που είναι σταθερά στο δάπεδο και χρησίμευαν και για πρόσθετο φωτισμό του ναού καθώς έχει πολύ μικρά παράθυρα.

ιερός ναός Αγίου Αθανασίου

Στο ναό του Αγίου Αθανασίου μπαίνοντας υπάρχει ο νάρθηκας ή πρόναος που είναι μεταγενέστερος και εκεί παραμένανε οι κατηχούμενοι. Στο κέντρο του ναού είναι το ομφάλιο στοιχείο όπου στεκόταν ο ιερέας και τελούσε τα μυστήρια. Δεσπόζουσα θέση στον ναό έχει η Αγία τράπεζα στο ιερό και μάλιστα αποτελεί σημείο αναφοράς η βάση στην οποία είναι ζωγραφισμένος ο δικέφαλος αετός. Πάνω στην αγία τράπεζα υπάρχουν ακόμη τα παλιά ασημένια  σκεύη όπως το Άγιο δισκοπότηρο, ο αστερίσκος που είναι ρώσικης κατασκευής του 1876 και τα είχαν φέρει οι πρόσφυγες από το Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας.

ιερός ναός Αγίου Αθανασίου

Τα σύμβολα πάνω στις τέσσερις άκρες του σταυρού ψηλά στο τέμπλο που αναφέρονται στους τέσσερις ευαγγελιστές. Το λιοντάρι είναι το σύμβολο του ευαγγελιστή Μάρκου, το βόδι του Λουκά, ο άνθρωπος του Ματθαίου και ο αετός του Ιωάννη.

Κάθε τόπος κρύβει μια μύχια μυστηριακή ιστορία. Το Αιγίνιο είναι ακόμα ένας ευλογημένος τόπος στο νομό Πιερίας.

Αρέσει σε %d bloggers: