Όλυμπος

Δεν ανέβηκα στον Μύτικα και δεν το μετανιώνω

Η σκέψη για αυτό το άρθρο αυτό ήρθε μετά από ένα ακόμα ατύχημα στον Όλυμπο δυστυχώς θανατηφόρο. Ένα ελικόπτερο , ομάδες διάσωσης και μια ακόμα άσχημη είδηση στο internet.

Όλυμπος ένα μέρος που θέλεις να κατακτήσεις,να αναμετρηθείς με τον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου. Ένα βουνό μυθικό , ένα κομμάτι της ιστορίας μας, μέρος του DNA μας , ένα βουνό που σε σαγηνεύει με τους μύθους του. Ένα βουνό για πολλούς τρόπος ζωής , μια κορυφή, η ψηλότερη της Ελλάδος.Μια εμπειρία που σαγηνεύει τους πάντες!

Ζω εδώ και τρία χρόνια στην σκιά του Ολύμπου και κάθε μέρα έχω την ευτυχία να βλέπω τις κορυφές του. Να τις κοιτάζω και να ονειρεύομαι. Ένα όνειρο να μπορέσω να κατακτήσω και εγώ τον Μύτικα. Αλλά ποια είμαι εγώ που θα καταφέρω να φτάσω εκεί;

Παιδί της πόλης χωρίς να έχω ιδέα τι είναι να κάνεις πεζοπορία στον βουνό και ειδικά μέσα σε έναν εθνικό δρυμό. Βγήκα όμως στο βουνό κάνοντας πολλά χιλιόμετρα μέχρι στιγμής , όχι όμως αρκετά ώστε να με κάνουνε ειδήμονα του Ολύμπου. Αρκετές πεζοπορίες πάντα με σύλλογο, ανακαλύπτοντας τοπία και μέρη που δεν μπορούσα να φανταστώ.

Και πέρσι ήρθε η στιγμή να ανέβω στο ψηλά, στον Μύτικα. Προετοιμασία ενθουσιασμός και μετά από ΠΟΛΎ κούραση φτάνεις επιτέλους και αντικρύζεις ένα θέαμα που μόνο ο Όλυμπος μπορεί να προσφέρει.

Είχα φτάσει στο Οροπέδιο Μουσών. Απόσταση αναπνοής από έναν στόχο ζωής, από ένα όνειρο!

Ήμουν τόσο κοντά να τον κατακτήσω, μια ανάσα να βγάλω εκείνη την πολυπόθητη φωτογραφία δείχνοντάς με στην κορυφή , να δείξω ότι τα κατάφερα αλλά να αποδείξω και στον εαυτό μου ότι κατέκτησα το βουνό των θεών.

Και έρχεται η στιγμή που πρέπει να αποφασίσεις. Ξεκινάς ή όχι για την κορυφή;

Κάποιοι προσπαθούσαν να με εμψυχώσουν λέγοντάς μου ότι αφού έφτασα μέχρι το Οροπέδιο είναι κρίμα να μην το προσπαθήσω. Ήμουν με ανθρώπους που ήξεραν το βουνό πολύ καλά , που γνωρίζουν κάθε σπιθαμή του. Από την άλλη ο αρχηγός της ομάδας μας δεν ήταν και πολύ “ενθουσιασμένος” για να με ανεβάσει γιατί μάλλον είδε ότι δεν ήμουν έτοιμη.

Συναισθήματα αντικρουόμενα. Ήθελα τόσο να ανέβω, είχα φτάσει τόσο κοντά από την κορυφή αλλά κάτι με σταματούσε. Ένα συναίσθημα αδιευκρίνιστο. Μπορείτε να το πείτε φόβο μαζί με το δέος που ένιωθα να με σταματούν.

Και σταμάτησα ή καλύτερα δεν ξεκίνησα καν για την κορυφή.

Βλέποντάς την ομάδα να ξεκινάει ένιωθα μια θλίψη αλλά και μια ανακούφιση. Δεν το μετάνιωσα και συνεχίζω να μην το μετανιώνω. Δεν ήμουν σίγουρη για τον εαυτό μου, δεν ένιωθα καλά να ξεκινήσω για μια ανάβαση χωρίς να το “έχω” που λένε.

Κατάφερα και έφτασα στις άλλες δύο κορυφές εκεί στην Τούμπα και στον Προφήτη Ηλία.

Για μένα ήταν ένα κατόρθωμα. Για άλλους ίσως να μην είναι.

ΌΜΩΣ

Ο Όλυμπος είναι εκεί και περιμένει . Περιμένει όμως να τον σεβαστείς και να δεχτείς την ιδιαιτερότητά του. Δεν σε περιμένει να τον κατακτήσεις γιατί απλά δεν μπορείς! Δεν είναι δύσκολος είναι απλά επικίνδυνος. Το δείχνει ειδικά τελευταία, πολύ συχνά με τα τόσα ατυχήματα και δυστυχώς αρκετά θανατηφόρα. Όταν ανεβαίνεις με την αλαζονεία να τον κατακτήσεις , δεν θα στο συγχωρέσει. Ένα λάθος πάτημα , ένα στραβοκοίταγμα ,ο λάθος εξοπλισμός ή ο ανύπαρκτος εξοπλισμός, μπορεί εύκολα να σε κάνουνε μέρος του άσχημου μύθου του Ολύμπου.

Χωρίς να έχω ιδιαίτερη πείρα από αναβάσεις σε υψόμετρο το μόνο που μπορώ να πω είναι πως για να νιώσεις και να απολαύσεις το μοναδικό συναίσθημα που προσφέρει ο Όλυμπος πρέπει να τον νιώσεις.

Δεν υπάρχει το “πρέπει” να φτάσω στην κορυφή. Δεν είναι σημείο συναγωνισμού ή ανταγωνισμού ο Μύτικας. Υπάρχει η μοναδικότητα του βουνού και η ασφάλεια πάνω από όλα.

Δεν παίρνεις τον χάρτη χωρίς εμπειρία από βουνό για να φτάσεις κορυφή. Δεν ξεκινάς με πέδιλο ακόμα και αυτά που χαρακτηρίζονται ορειβατικά για να ανέβεις. Δεν ξεκινάς χωρίς να έχεις γνώση του βουνού, μόνος σου, επειδή το μονοπάτι φαίνεται και είναι γνωστό. Πας μόνο με ανθρώπους που έχουν γνώση είτε με συλλόγους, είτε με οδηγούς βουνού. Και σίγουρα δεν ξεκινάς για μια ανάβαση επειδή είναι πλέον μόδα και ένα ακόμα σπορ για να δοκιμάσεις. Δεν είναι απλώς μια εκδρομή!

Δεν είναι στόχος μου να σας αποτρέψω να φτάσετε στην κορυφή. Είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής. Πριν ξεκινήσετε όμως σκεφτείτε γιατί το κάνετε και κυρίως πως θα οργανώσετε μια τέτοια ανάβαση.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα, ζητήστε πληροφορίες, ζητείστε την βοήθεια ανθρώπων που ξέρουν τον Όλυμπο και ξεκινήστε για μια υπέροχη εμπειρία με ασφάλεια.

Ανεβείτε με ασφάλεια και σεβασμό και γίνεται και εσείς μέρος του μύθου.

Καλές αναβάσεις!

Αν αναζητάτε πληροφορίες για την περιοχή που να μείνετε, τι να δείτε ,για διαδρομές ή οτιδήποτε άλλο θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω. Μπορείτε να  να μου στείλετε μήνυμα στο info@olympustories.gr ή εναλλακτικά μπορείτε να με βρείτε και στο Facebook και στο Instagram

error: Content is protected !!