Αρχαιολογικό πάρκο λειβληθρων- Ταξίδι στη χώρα του ορφέα

Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων – Ταξίδι στην χώρα του Ορφέα

Ο Όλυμπος είναι γεμάτος από μύθους και ιστορίες. Σύμφωνα με τον μύθο ο Ορφέας, ο διάσημος μουσικός, κιθαρωδός ,τραγουδιστής και προικισμένος μύστης της αρχαιότητας γεννήθηκε και τάφηκε στα Λείβηθρα. Ένα αρχαιολογικό πάρκο βρίσκεται σήμερα εκεί και επιχειρεί να μυήσει τον επισκέπτη  βιωματικά στην καθημερινή ζωή της αρχαιότητας στον Όλυμπo.

Τα Λείβηθρα θεωρούνται η πατρίδα του Ορφέα. Ο μύθος αναφέρει ότι γεννήθηκε από την μούσα Καλλιόπη σε μια από τις σπηλιές του Ολύμπου ανάμεσα στα Λείβηθρα και την Πίμπλεια. Είχε βίαιο θάνατο από τις γυναίκες της Πιερίας που τον θανάτωσαν στην χώρα του Δίου. Εκεί κυλούσε ο ποταμός Ελικών στα νερά του οποίου ξέπλυναν το αίμα του. Το ποτάμι για να μην συντελέσει στην αποτρόπαια πράξη βυθίστηκε στην γη και βγήκε στο Δίον με το όνομα Βαφύρας. Ετάφη στα Λείβηθρα σε ένα απλό ηρώο όπου βρισκόταν κυπαρισσένιο ξόανο.

Σύμφωνα με τον Παυσανία υπήρχε χρησμός πως η πόλη θα καταστραφεί από τον χείμαρρο Συν όταν ο ήλιος δει τα κόκαλα του Ορφέα. Όπως και έγινε μετά από λογομαχία κάποιον βοσκών έριξαν το άγαλμα του Ορφέα και έσπασαν την οστεοθήκη. Έτσι ο ήλιος είδε τα κόκαλα του Ορφέα  και μόλις νύχτωσε ο θεός έστειλε μεγάλη βροχή και ο Συν κατέστρεψε τα Λείβηθρα.

Το αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων είναι ένα βιωματικό πάρκο και βρίσκεται σε μια έκταση 67 στρεμμάτων σε μια επιβλητική θέση κάτω από τον Όλυμπο και δίπλα στον χείμαρρο της Ζηλιάνας.

Το σχήμα του πάρκου έχει το σχήμα της λύρας παραπέμποντας στην λύρα του Ορφέα.

 

αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων- Ταξίδι στην χώρα του Ορφέα

Η λειτουργία του έχει εκπαιδευτικό – «ψυχαγωγικό χαρακτήρα», με την υλοποίηση ποικίλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών δράσεων. Απευθύνεται σε όλες τις ομάδες κοινού (σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, τουρίστες, ατομικούς επισκέπτες, οικογένειες με παιδιά, ομάδες υπερηλίκων), και έχει πρόσβαση για τα άτομα ΑμεΑ.

Γίνονται διάφορες δράσεις  για σχολεία και για σχολεία με παιδιά με ειδικές ανάγκες όπως κεραμική,εργαστήρι οινοποιητικής.

Αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων - Ταξίδι στην χώρα του Ορφέα

 

Αρχαιολογικό πάρκο Λείβηθρα- Ταξίδι στην χώρα του Ορφέα

Στην είσοδο του πάρκου συναντάμε ένα μικρό οβάλ κτίσμα, κατασκευασμένο με τεχνικές φυσικής δόμησης . Στο κεντρικό κτίριο έχετε την δυνατότητα να δείτε αντίγραφα αρχαιολογικών ευρημάτων από την καθημερινή ζωή της αρχαιότητας στον Όλυμπο .

Αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων - ταξίδι στην χώρα του Ορφέα

Στο πάρκο υπάρχει επίσης ένα μικρό θέατρο όπου φιλοξενούνται και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Σε όλο το πάρκο έχουν φυτευτεί φυτά του Ολύμπου και υπάρχουν επεξηγηματικές πινακίδες για το καθένα.

 

Αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων - ταξίδι στην χώρα του Ορφέα

Αν βρεθείτε άνοιξη ή καλοκαίρι θα δείτε όλα τα χρώματα και αρώματα του Ολύμπου.

Στην πίσω πλευρά του πάρκου υπάρχει μια ξύλινη είσοδος που οδηγεί μέσα από μονοπάτι στην ακρόπολη των Λειβήθρων, μια διαδρομή περίπου 20 λεπτών.

Αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων-Ταξίδι στην χώρα του Ορφέα

Πριν φτάσετε στην ακρόπολη περνάτε μέσα από δάσος με αρχέγονα πλατάνια τα οποία είναι ριζωμένα στα ερείπια αρχαίων κτισμάτων. Η διαδρομή είναι  ουσιαστικά μέσα στον χείμαρρο της Ζηλιάνας που έχει τη φήμη του πιο καταστροφικού του Ολύμπου.

Μυστηριακός τόπος που σε παραπέμπει στα αρχαία μυστήρια που τελούνταν στην περιοχή.

 

Αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων-Ταξίδι στη χώρα του Ορφέα

 

 

Αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων-Ταξίδι στην χώρα του Ορφέα

Προχωρώντας θα δείτε και υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων που δυστυχώς όμως δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση κυρίως όπως μου εξήγησαν λόγω των αγριόχοιρων που υπάρχουν στην περιοχή. Ανεβαίνοντας στην ακρόπολη δεν θα δείτε κάτι ιδιαίτερο γιατί δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει οι ανασκαφές επειδή προτεραιότητα είχε η διάσωση της ακρόπολης. Ευτυχώς έχει εγκριθεί σχετική μελέτη και σύντομα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες.

Αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων-Ταξίδι στην χώρα του Ορφέα

 

Αρχαιολογικό πάρκο λειβληθρων-Ταξίδι στην χώρα του Ορφέα

Το αρχαιολογικό πάρκο μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό ακόμα αλλά θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει σημείο αναφοράς για την περιοχή. Και αυτό γιατί και οι άνθρωποι του πάρκου πραγματικά αγαπούν όχι απλώς την δουλειά τους αλλά αγαπούν αυτόν τον τόπο. Είναι εκεί να σας ταξιδέψουν σε αυτό τον τόπο που προκαλεί δέος όπως μόνο ο Όλυμπος μπορεί.

Ο χώρος πραγματικά μαγικός ίσως γιατί μπορείς να δεις την παντοδυναμία της φύσης σε συνδυασμό με την ομορφιά της . Άλλωστε ο Όλυμπος  πάντα περιέκλειε ένα μυστήριο που μάγευε και κρατούσε καλά κρυμμένα τα μυστικά του περιμένοντας τους επισκέπτες του να τα ανακαλύψουν.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην σελίδα του αρχαιολογικού πάρκου Λειβήθρων.


Η είσοδος είναι στο αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων είναι ελεύθερη.

Το ωράριο λειτουργίας 08:00 – 15:00  Δευτέρα έως Παρασκευή.

Το Σαββατοκύριακο λειτουργεί μόνο στο πλαίσιο προγραμματισμένων δράσεων.

Αρέσει σε %d bloggers: