Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο - Κατακτώντας ένα όνειρο

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο (Ά Μέρος) – Κατακτώντας ένα όνειρο

Δύο χρόνια περίπου  βρίσκομαι σε έναν τόπο γεμάτο μύθους , ιστορία, ομορφιά και απίστευτη ενέργεια. Ξυπνάς, περπατάς, ταξιδεύεις ,σηκώνεις το κεφάλι σου και ατενίζεις τις κορυφές του Ολύμπου και πάντα αναρωτιέσαι πως να είναι εκεί. Ήταν ένα μυστήριο σαν κάτι να με έσπρωχνε να ανέβω εκεί ψηλά να νιώσω την δύναμη που αποπνέει ο Όλυμπος. Να καταλάβω τι ιδιαίτερο έχει και οι αρχαίοι Έλληνες τοποθέτησαν εκεί τον θρόνο του Δία και την κατοικία των θεών. Ένα όνειρο γεννήθηκε και ένα στόχος τέθηκε. Να καταφέρω να γίνω και εγώ μέρος του Ολύμπου.

Πως καταφέρνει κάποιος να φτάσει μέχρι εκεί, τι υπάρχει πάνω από το μόνιμο πέπλο από τα σύννεφα που συνήθως υπάρχουν! Ένα μυστήριο που μου δημιούργησε και πυροδότησε μια “ανάγκη”, να περπατήσω εκεί ψηλά, να ανέβω στον Όλυμπο , να κατακτήσω αυτό το συναίσθημα που πολλοί μου έλεγαν αλλά δεν μπορούσαν να περιγράψουν, αλλά και να ξεπεράσω και ένα αίσθημα φόβου που είχα καθώς για κάποιον που έχει μικρή εμπειρία στο βουνό μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο.

Κάτι όμως με έσπρωχνε να εξερευνήσω τα ψηλά αλλά και να δοκιμάσω τα όρια μου, σωματικά και ψυχικά. Γιατί η ανάβαση στο βουνό δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο καλή φυσική κατάσταση έχεις αλλά και πόσο καλά μπορείς να παλέψεις του φόβους σου και την κούραση με το μυαλό!

Η ημερομηνία τέθηκε και η αντίστροφη μέτρηση για την κατάκτηση του στόχου είχε ξεκινήσει!  Να φτάσω μέχρι το Οροπέδιο των Μουσών και όχι στην κορυφή. Δεν ξέρω γιατί σαν στόχο δεν είχα την κορυφή, ίσως ο φόβος και το απίστευτο δέος που μου δημιουργεί ο Όλυμπος, ίσως και ο σεβασμός που νιώθω για το βουνό. Αλλά και ο φόβος για πρώτη την φορά σε τέτοια πορεία και σε τέτοιο υψόμετρο! Αλλά και πάλι ίσως και να τα κατάφερνα , ίσως και να το προσπαθούσα.

Λίγο πριν το ξημέρωμα της μεγάλης μέρας μια αγωνία, ένας ενθουσιασμός και ένα άγχος για μια εμπειρία ζωής,για την κατάκτηση ενός όνείρου. Λίγος ύπνος και ένας γλυκός αποχαιρετισμός με την οικογένεια! Να περάσεις καλά αλλά πρόσεχε!

Και μια ερώτηση “γιατί πρέπει να ανέβεις στον Όλυμπο;”

Σημείο εκκίνησης μας το καταφύγιο Κορομηλιάς στα 1.020μ μια διαδρομή όχι και τόσο συνηθισμένη για όσους ανεβαίνουν στον Όλυμπο. Η παρέα γνωστή, φίλοι που έχουμε περπατήσει αρκετές φορές μαζί , μέλη όλοι του Φυσιολατρικού συλλόγου Λιτοχώρου ( πρώην Σ.Ε.Ο Λιτοχώρου) , άνθρωποι που οι περισσότεροι ξέρουν τον Όλυμπο σαν το σπίτι τους ή ίσως και καλύτερα.  Η συγκεκριμένη ανάβαση ήταν και επετειακή για τα 50 χρόνια του συλλόγου!

Η μέρα υπέροχη και ο ήλιος να ξεπροβάλει γλυκά. Ξεκινάμε την πορεία μέσα στο μονοπάτι, δέντρα πυκνά και ένας υπέρμετρος ενθουσιασμός με κατακλύζει.

Ανάβαση στον Όλυμπο (Α' Μέρος)- Κατακτώντας ένα όνειρο

Η αρχή της διαδρομής για μένα οδυνηρή. Λίγο η έξαψη που με έκανε να θέλω να φτάσω γρήγορα στον στόχο, λίγο η απότομη κλίση και ήρθε το πρώτο κρασάρισμα. Βαριά αναπνοή , ιδρώτας, μια γλυκιά ζάλη και το στομάχι να δημιουργεί περίεργες καταστάσεις.

Στάση για ξεκούραση και η απογοήτευση να με κατακλύζει. Η πορεία φαινόταν να έχει άδοξο τέλος πριν ακόμα ξεκινήσω.

Ο Όλυμπος ήρθε να μου υπενθυμίσει ότι το βουνό δεν είναι “παίξε – γέλασε” Οι λύσεις δύο ή θα έπρεπε να επιστρέψω πίσω ή αν θα τα κατάφερνα να φτάσω μέχρι το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας και να επιστρέψω με κάποια ομάδα μετά που θα κατέβαινε. Αρχίζεις και ζυγίζεις τις καταστάσεις γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Η βοήθεια των μελών όμως καθοριστική που έχουν ξαναδεί τέτοιες καταστάσεις.

Το μυαλό στριφογυρίζει, απογοητεύεται αλλά πεισμώνει και δίνει νέα ώθηση και δύναμη. Λίγο σοκολάτα και λίγες σταφίδες και ξεκινάμε και πάλι την πορεία. Το πρώτο εμπόδιο είχε ξεπεραστεί και το όνειρο μένει ακόμα ζωντανό!

Το κέφι επιστρέφει και οι συζητήσεις και τα χαμόγελα ξεκινάνε. Το μονοπάτι βατό μέσα σε ένα πυκνό και  υπέροχο δάσος οξιάς. Η ησυχία της φύσης σε κατακλύζει και οι αισθήσεις οξύνονται. Ακούς ήχους από τα δέντρα, από τα πουλιά που πετάνε, από τα κλαδιά και τα φύλλα που πατάμε και παρατηρείς τα μικρά θαύματα της φύσης.

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο ( 'Α Μέρος) - Κατακτώντας ένα όνειρο

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο ( Ά Μέρος) - Κατακτώντας ένα όνειρο

Μικρές στάσεις για μια γουλιά νερό, μια ανάσα και συνεχίζουμε.

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο - ( Ά Μέρος) - Κατακτώντας ένα όνειρο

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο (Ά Μέρος) - Κατακτώντας το όνειρο

Τα δέντρα σε σημεία αραιώνουν και ο ήλιος σε καίει,τα πόδια αρχίζουν να πηγαίνουν πιο αργά από την κούραση και το βάρος του σακιδίου.

Μετά από τρεις ώρες και είκοσι λεπτά και 6 περίπου χιλιόμετρα ανάβασης φτάνουμε στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στα 1.950μ υψόμετρο.

Στάση για λίγη ξεκούραση και λίγο φαγητό, ένα φρούτο, λίγο σάντουιτς, σοκολάτα και νερό. Ορειβάτες, τουρίστες πηγαινοέρχονται. Λέμε τα νέα από που είναι ο καθένας που πηγαίνει κλπ.

Τα μουλάρια οι ακούραστοι αγωγιάτες ανεβάζουν κόσμο και προμήθειες στα καταφύγια.

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο (Ά Μέρος) - Κατακτώντας το όνειρο

Και κάπου εκεί αρχίζεις και νιώθεις ότι είσαι στον Όλυμπο!

Αρχίζεις και γίνεσαι και εσύ κομμάτι από την ιστορία του βουνού. Εκεί που περπάτησαν οι πρόγονοί σου, εκεί που οι άνθρωποι δημιούργησαν τις πιο όμορφες και περίπλοκες ιστορίες , εκεί που κόσμος από τα πέρατα της γης έρχεται να περπατήσει στο βουνό των θεών! Μια περηφάνια που αυτό το βουνό είναι εδώ,  και είσαι κομμάτι του πλέον!

Ξεκινάμε ξανά για το οροπέδιο των Μουσών.

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο (Ά Μέρος) - Κατακτώντας το όνειρο

Το σακίδιο πλέον φαίνεται πιο βαρύ στην πλάτη και οι ώμοι αρχίζουν και πονάνε. Μπαίνουμε στην ζώνη με τα ρόμπολα.

Τα ρόμπολα , σπάνιο είδος πεύκου που στέκουν άγρια και αιωνόβια. Χαρακτηριστικό δέντρο της υποαλπικής ζώνης και του Ολύμπου.

Ανεβαίνον τας στον Όλυμπο - Κατακτώντας ένα όνειρο

Φτάνουμε σιγά σιγά στην αλπική ζώνη με πορεία την Σκούρτα στα 2.485μ. Άγρια διαδρομή , τοπίο γυμνό,έδαφος πετρώδες και σκληρό και ο ήλιος να μας καίει .

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο ( Ά Μέρος) - Κατακτώντας ένα όνειρο

Τα πόδια να καίνε, το ίδιο και η πλάτη από το βάρος. Ένα κομμάτι της διαδρομής που σε κουράζει με την μονοτονία του και την συνεχόμενη ανηφορική κλίση.

Ακόμα μια στάση με θέα απέραντη. Οι κόψεις των βράχων τρομακτικές δαρμένες από τα χιόνια την βροχή και τον αέρα.

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο (Ά Μέρος) - Κατακτώντας ένα όνειρο

Η συνέχεια της διαδρομής έχει το πέρασμα από τον “Λαιμό” , μια εντυπωσιακή στενή λωρίδα σαν λαιμός, εξού και το όνομα,που ενώνει την Σκούρτα με το Οροπέδιο των Μουσών και δεξιά και αριστερά απότομες πλαγιές.

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο ( Ά Μέρος) - Κατακτώντας το όνειρο

Ο Λαιμός καταλήγει στα ” Καγκέλια” και στην συνέχεια στο πέρασμα του Γιώσου.  Ένα στενό πέρασμα, σκαμμένο μέσα στα βράχια.Περπατάς προσεκτικά, σταθερά και προσέχεις τα πατήματά σου. Εδώ τα λάθη δεν συγχωρούνται.Ένα στραβοπάτημα ή μια απροσεξία μπορεί να αποβεί μοιραία, πέφτεις στον γκρεμό! Είναι όμως το τελευταίο δύσκολο κομμάτι.

Απέναντι το Στεφάνι. Δέος , συγκίνηση. Βρισκόμαστε στο οροπέδιο των Μουσών!

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο ('Α Μέρος) - Κατακτώντας ένα όνειρο

Εδώ οι Μούσες διασκέδαζαν τους θεούς με την μουσική τους και τον χορό τους υπό το άγρυπνο βλέμμα του Δία!

Διασχίζουμε το Οροπέδιο και οι μόνιμοι κάτοικοι του Ολύμπου, τα αγριοκάτσικα μας υποδέχονται. Περπατάμε με άλλη διάθεση και ο ενθουσιασμός μου μεγαλώνει συνεχώς.

Απόγευμα πλέον και ο ουρανός αρχίσει να γίνεται πορτοκαλί.

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο ('Α Μέρος) - Κατακτώντας ένα όνειρο

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω το συναίσθημα όταν κατακτάς τον στόχο σου. Ένας στόχος ιδιαίτερος. Σε ένα μέρος τόσο ιδιαίτερο, στο οροπέδιο των Μουσών, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος , με θέα το Στεφάνι το θρόνο του Δία έτοιμος να ξεπροβάλει και να εξαπολύσει τους κεραυνούς του . Όχι όμως σήμερα . Σήμερα μας υποδέχεται με έναν απίστευτο καιρό χωρίς ίχνος από σύννεφα.

Δεν υπάρχει κούραση πλέον , μόνο ενθουσιασμός και μια απίστευτη χαρά! Μπαίνεις στο καταφύγιο, στο ” Γιώσος Αποστολίδης” στα 2.760 μ. με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο , κάτι σαν από καρτ ποστάλ και φοβάσαι μην σε περάσουν για τρελή. Αντικρίζεις όμως μια παρέα – γιατί γίνεσαι μια παρέα στο καταφύγιο – με αυτό το ηλίθιο χαμόγελο και μια γλυκιά κούραση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο.

Φαγητό τώρα , λίγη ξεκούραση γιατί η ώρα περνάει και μας περιμένει το ηλιοβασίλεμα στην μεγάλη Τούμπα .

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο (Ά Μέρος) - Κατακτώντας ένα όνειρο

Ένα ηλιοβασίλεμα που είναι από μόνο του μια εμπειρία. Ο ουρανός πεντακάθαρος και το μάτι μας φτάνει μέχρι την Πίνδο.

Και συνειδητοποιώ ότι βρίσκομαι σε μια από τις 55 κορυφές του Ολύμπου στα 2.801μ.

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο (Ά μέρος) - Κατακτώντας ένα όνειρο

Εκτός όλων των άλλων συναισθημάτων είναι και ένα κατόρθωμα για μένα. Ναι, κατάφερα  και κατάκτησα το όνειρο και έκανα και ένα βήμα παραπέρα! Ο μεγάλος ενθουσιασμός όμως φέρνει και ένα βήμα παραπάνω και ένα μικρό παραπάτημα. Και ένα σφίξιμο στο στομάχι από το υψόμετρο αλλά και από φόβο μήπως αυτό το μικρό παραπάτημα αποβεί μοιραίο.Η κορυφή απέναντι όμως με κοιτά αγέρωχα  και εκεί αρχίζω και αντιλαμβάνομαι που ακριβώς βρίσκομαι. Μέσα στο μύθο, μέσα στην άγρια δύναμη της φύσης , λίγο πιο ψηλά από πολλές κορυφές της Ελλάδος,στον αγέρωχο Όλυμπο.

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο - Κατακτώντας ένα όνειρο

Επιστροφή στο καταφύγιο. Συζητήσεις,χαμόγελα, φαγητό και ώρα για ύπνο νωρίς. Το ρολόϊ έδειχνε 21.00 και η κούραση τεράστια. Ώρα για ξεκούραση.Ο ύπνος όμως δεν ερχόταν. Υπερένταση , εικόνες και συναισθήματα κατακλύζουν το μυαλό. Το σώμα  αρχίζει να χαλαρώνει, πόνος στα πόδια και σου υπενθυμίζει την υπερπροσπάθεια που έχεις κάνει για να φτάσεις μέχρι εδώ πάνω.

Έρχεται όμως μια ακόμα μέρα και μια νέα ανάρτηση, το δεύτερο μέρος .

Στόχος αυτής της ανάρτησης δεν είναι να καταγράψω την διαδρομή τεχνικά, άλλωστε δεν είμαι ειδικός. Στόχος είναι να σας παρακινήσω για μικρές ή μεγάλες εξερευνήσεις στην φύση και στα ελληνικά βουνά. Πάντα με σεβασμό όμως και ασφάλεια.

Η ανάβαση στο βουνό είναι ένα “εσωτερικό ταξίδι” , διαφορετικό για τον καθένα με διαφορετικούς στόχους.Είναι μια διαδρομή, μια πρόκληση, είναι κατάκτηση ενός ονείρου , είναι η επίτευξη ενός στόχου.

Άλλωστε αυτό που κατακτούμε δεν είναι το βουνό αλλά ο εαυτός μας.

‘It is not the mountain we conquer but ourselves’  Edmund Hillary

Αν αναζητάτε πληροφορίες για την περιοχή που να μείνετε, τι να δείτε ,για διαδρομές ή οτιδήποτε άλλο θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω.

Μπορείτε να  να μου στείλετε μήνυμα στο info@olympustories.gr ή εναλλακτικά μπορείτε να με βρείτε και στο Facebook και στο Instagram

error: Content is protected !!