Αγία Κόρη – Στη χαμένη κιβωτό των μυστικών

Η Αγία Κόρη είναι ένα εκκλησάκι μέσα στο ομώνυμο ρέμα λίγο έξω από το χωριό Βροντού της Πιερίας γνωστή και ως “η χαμένη κιβωτός των μυστικών”.
Μύθοι και ιστορίες , αρχαίοι και νεότεροι μπλέκονται εδώ και σας περιμένει να το ανακαλύψετε!

Σύμφωνα με τις παραδόσεις η Αγία Κόρη έζησε την εποχή της τουρκοκρατίας και πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για την καταγωγή της γι’ αυτό και ονομάστηκε Αγία Κόρη, που σημαίνει «Άγιο Κορίτσι».

Ήταν πολύ όμορφη κοπέλα και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων αποφάσισε να την πάρει στο χαρέμι του. Για να σωθεί η Αγία Κόρη διέφυγε και έφτασε στον Όλυμπο. Στην προσπάθειά της να σωθεί από τους Τούρκους που την κατεδίωκαν , προσευχήθηκε , άνοιξε ο βράχος που υπάρχει δίπλα στο εκκλησάκι και έτσι μπόρεσε να σωθεί.

Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι η Αγία Κόρη έπεσε από χαράδρα στην προσπάθειά της να γλιτώσει από κάποιον πασά . Ο τελευταίος την είδε σαν οπτασία και κατάλαβε ότι ήταν Αγία. Φέρεται μάλιστα να έδωσε διαταγή να χτιστεί το εκκλησάκι της. Επίσης, άλλη μαρτυρία λέει ότι ο μπέης της Κονταριώτισσας όταν είχε τυφλωθεί, ζήτησε να μεταβεί στον τόπο όπου έγιναν τα θαύματα της Αγίας Κόρης. Ο μπέης πίστεψε, πλύθηκε από το αγίασμα και ως εκ θαύματος είδε το φως του .

Κάποιο άλλοι παραλληλίζουν την ιστορία της Αγία Κόρης με την Περσεφόνη, την κόρη της θεάς Δήμητρας.Το εκκλησάκι είναι απομονωμένο από το χωριό, το νερό που αναβλύζει αλλά και δέντρο που υπάρχει μέσα στο εκκλησάκι το οποίο δεν έχει πειραχθεί, είναι στοιχεία που συνδέονται με την αρχαία ελληνική θεότητα.

Για να φτάσετε στο εκκλησάκι κατεβαίνετε 175 σκαλιά , μέσα σε μια χαράδρα.

Αγία Κόρη
Στην είσοδο για το εκκλησάκι
Αγία Κόρη
Κατεβαίνοντας τα 175 σκαλιά

Κρυμμένο καλά μέσα σε στην χαράδρα, ανάμεσα σε δέντρα και δίπλα στο ομώνυμο ρέμα της Αγίας Κόρης. Ίσως ένας λόγος είναι αυτός που την ονομάζουν η χαμένη κιβωτός των μυστικών.

Αγία Κόρη
Η Αγία Κόρη από ψηλά
Αγία Κόρη

Φτάνοντας στο τέλος περνάτε ένα μικρό γεφυράκι και βρίσκεστε μπροστά στο εκκλησάκι της Αγίας Κόρης.

Αγία Κόρη
Το εκκλησάκι
Αγία Κόρη
Αγία Κόρη

Στο σημείο που βρίσκεται το εκκλησάκι υπάρχει και το αγίασμα της Αγίας Κόρης, είναι ο τόπος όπου βρέθηκε το ιερό της λείψανο. Το αγίασμα φέρεται να είναι θαυματουργό καθώς υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες από όσους θεραπεύτηκαν. Και δίπλα ακριβώς είναι το δέντρο που δεν πειράχτηκε κατά την κατασκευή του ξωκλησιού.

Αγία Κόρη
Το αγίασμα

Aριστερά από το εκκλησάκι και προχωρώντας λίγο, θα βρείτε μια κρύπτη και είναι το σημείο που άνοιξε ο βράχος και έτσι σώθηκε η Αγία Κόρη.

Αγία Κόρη

Στα δέντρα που υπάρχουν μπροστά από την σπηλιά υπάρχει το έθιμο οι πιστοί να κρεμάνε ρούχα σαν τάματα αν και η επίσημη εκκλησία δεν το υποστηρίζει.

Αγία Κόρη

Μετά την επίσκεψή σας στο εκκλησάκι της Αγία Κόρης μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον καταρράκτη της Αγίας Κόρης και την μικρή λίμνη που σχηματίζει . Απολαύστε ακόμα και μια βουτιά στα σμαραγδένια πεντακάθαρα νερά του Ολύμπου. Μια εμπειρία αξέχαστη για μικρούς και μεγάλους!

Καλοκαίρι στον Όλυμπο - Στον καταρράκτη της Αγίας Κόρης

Η επίσκεψη στη Αγία Κόρη είναι μια ιδιαίτερη και αξέχαστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους και η ομορφιά του τοπίου θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα. Σας περιμένει να τη γνωρίσετε και να “ξεκλειδώσετε” τα μυστικά της.

Που βρίσκεται

Το εκκλησάκι της Αγίας Κόρης βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Βροντού της Πιερίας και είναι περίπου 10 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Αν αναζητάτε πληροφορίες για την περιοχή που να μείνετε, τι να δείτε, για διαδρομές ή οτιδήποτε άλλο θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω. Μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα στο info@olympustories.gr ή εναλλακτικά μπορείτε να με βρείτε και στο Facebook και στο Instagram
error: Content is protected !!